Jak ušetřit za jídlo 2: Vaření
Největší díru v peněžence nezpůsobuje předražené jídlo, které vám chytře vnucují prodejci v supermarketech. Ale vy sami. Jídlem plýtvá naprostá většina Čechů. Za rok vyhodí 30–100 kg potravin, jež by se daly ještě použít. A i s těmi, které nevyhodí, neumí chytře hospodařit. Neprojídejte svůj rozpočet. Naučte se ušetřit za jídlo, které máte doma.
Naučte se chytře vařit a ušetřete nejen jídlo, ale především peníze.
Vařte zdravě a přitom levně
Teď, když už máme nakoupeno, se můžeme pustit do vaření. Žádné recepty ale nečekejte, ty necháme na vás. Zde vám ukážeme, jak se stravovat ekonomicky a na čem se v kuchyni dá ušetřit nejsnáze.
1. Sestavte si jídelníček
Znáte to, přijdete domů z nákupu s plnou taškou potravin, které jste nakoupili, protože byly zrovna ve slevě, vyskládáte je na linku a teprve začnete přemýšlet, co by z toho vlastně šlo uvařit. Spousta jídla se vám pak válí v lednici, zabírá místo a nakonec projde. Sestavte si jídelníček a podle něj nakupujte. Plánujte jej podle toho, co je zrovna v letáku na příští týden ve slevě.
Infobox: Jídelníček vám také pomůže pracovat s kaloriemi. Kulinářské improvizace totiž zpravidla spočívají ve smažení všeho na tuně oleje. Uvidíte, že při plánování bude jídlo pestřejší a výživnější, aniž byste museli řešit nějaké speciální diety.
2. Potraviny využívejte celé
Naučte se potraviny využívat co nejefektivněji. Neloupejte brambory nožem, zbyde vám z nich polovina. Hnědé, rozbředlé banány jsou skvělé na jogurtové smoothie. Z odřezků masa a zeleniny si připravte vývar. A třeba z takové mrkvové nati se dá vyrobit skvělá náhražka pesta. Receptů na vaření ze zbytků najdete na internetu spousty.
Věděli jste, že při vaření s pokličkou máte hotovo za čtvrtinu času?
3. Maso jen o svátcích?
Bezmasá jídla jsou levnější a mohou zachránit lidstvo před ekologickou katastrofou. Jestli jste ještě neviděli poslední dokument Davida Atenbourougha, tak honem na něj. Bojíte-li se, že vás masožravé okolí bude považovat za podivné vegetariány, odkažte se na tradici – naše prababičky také jedly maso jenom v neděli.
TIP: Maso nahraďte třeba na bílkoviny bohatými luštěninami.
4. Pijte vodu, pijte pitnou vodu
Voda je zdravá a levnější než slazené nápoje. Co se týče té kohoutkové, zjistěte si, jak je na tom ta vaše s kvalitou a občas ji prokládejte pramenitou vodou, ať doplníte minerály.
Infobox: Balená voda je plná mikroplastů. Přestaňte se s ní tahat z nákupu. Pořiďte si raději filtrační nádobu. Uhlíkové filtry nejsou zrovna nejlevnější, v přepočtu na litr vás ale vyjdou stejně, jako hory pet lahví. Z vody odstraní vodní kámen, takže prospívají vám i vašim spotřebičům.
5. Využívejte staré pečivo
Češi mají své staré dobré topinky, Poláci zapiekanki, Italové zase bruschettu. Nebo zkuste francouzský toust ve vajíčku s javorovým sirupem. Ze suchého pečiva se mnohdy dá vykouzlit lepší svačina než z toho čerstvého.
TIP: A co jiného se starými rohlíky? Nemáte-li chuť na zemlbábu, vždycky je můžete semlít na strouhanku.
6. Vyrobte si vlastní polotovary
Kupovat polotovary v supermarketu vyjde draho. Nehledě na to, že jsou plné cukru a dalších konzervantů. Spoustu z nich si ale můžete vyrobit sami. V létě, kdy jsou rajčata nejsladší a nejlevnější, si připravte rajčatovou omáčku. Zavařte ji do sklenic, ty vyskládejte na regály do spíže a ze zásob pak můžete těžit celou zimu.
TIP: Místo ovocného jogurtu kupujte obyčejný bílý. V létě si do něj můžete přidat čerstvé ovoce a v zimě si jej dosladíte marmeládou.
7. Na cesty si zabalte svačinu
Jídlo mimo domov leze do peněz. Pokud váš čeká pobíhání po venku, vezměte si s sebou něco na zub. Nemáte-li ve firmě závodní jídelnu, připravte si každý den oběd do krabičky, který si pak v kuchyňce ohřejete. I kávu či čaj si doma můžete přelít do termosky.
Neřešte na poslední chvíli, co budete během dne jíst, a připravte si svačinu s sebou.
8. Pěstujte si vlastní zeleninu a bylinky – udělejte si „jedlý balkon“
Zelenina ze supermarketu se s tou z vlastní zahrádky absolutně nedá srovnávat. Je bez pesticidů a chutná lépe už jen proto, že jste si ji vypěstovali sami. K tomu ale nepotřebujete mít nijak velkou zahrádku. Rajčata rostou dobře i na balkoně, bylinkám jako bazalce, pažitce či petrželce se pak skvěle daří za oknem.
Infobox: Chcete-li se pustit do panelákového zahradničení, pořiďte si na balkon jeden pozinkovaný policový regál. Na něm můžete pěstovat vše od ředkviček, jahod a salátu přes okurky až po brambory v pytli.
9. Při vaření šetřete energii
Šetřit se dá nejen na samotném jídle, ale i na energiích, které k jeho přípravě potřebujete. Proto při vaření vždy používejte pokličku. Nic vám nikde neprská a uvařeno máte na čtvrtinu času, to znamená za čtvrtinu ceny energií.
Plamen sporáku by měl ohřívat pouze dno hrnce. Když líže jeho stěny, utíká vám i více než polovina tepla do okolí. Také zbytečně neplýtvejte vodou. Na jedno vajíčko půl litr vody nepotřebujete.
TIP: Tlakový hrnec neboli papiňák šetří čas, energii a jídlo z něj si udrží více minerálů a vitamínů, díky čemuž není jen zdravější, ale i chutnější.
Bylinkám a zelenině z vlastní zahrádky se nic nevyrovná, nemyslíte?!
10. Navařte do zásoby
Tohle už trochu souvisí s tématem, kterému se budeme věnovat v dalším pokračování článku Jak ušetřit za jídlo. S vařením je spousta práce. Když už vaříte, udělejte si zásobu. Nakupte si krabičky a přebytek v nich zamrazte na potom. Máte tak rovnou připravený třeba některý příští oběd do práce.
V poslední kapitole se dozvíte, jak ušetřit za jídlo #3: Skladování
Zdroj fotografií: Depositphotos.com, BazarovéRegály.cz